A tökéletes sajttál 6 titka

2016.11.06

A sajttálak készítéséhez nagy szakértelem és még a szakértelemnél is nagyobb mértékű életélvezet szükségeltetik.

Alább a recept - haladóknak.

1. Íz - világ - Barangolj földrajzilag

Ha egy nemzet, tájegység, vidék sajtjait kóstolod kizárólag egy sajtkóstoló alkalom során - tehát ugyanannak a területnek a különböző típusú sajtjait - az kifejezetten szórakoztató és tanulságos felfedezésnek ígérkezik. Ezek lehetnek kis területek Európa hegyvidékeiről, de akár a Hortobágy, Tisza-tó régió, Bükk adta sajtkészítményeket is érdemes megismerni.


2. A textúra

lágy, félkemény, kemény - a változatosság gyönyörködtet - ez a sajtkóstolásra is igaz.

Ha valódi élményt szeretnél kihozni a kóstolóból, akkor fontos, hogy minél többféle textúrájú, ízű sajtot kínálj a vendégeidnek, emellett, ha lehetséges, kísérő falatok is legyenek a sajttálon. Itt érdemes figyelembe venni az érlelési időt és a különböző érlelési eljárásokat. Izgalmas, hogy a különböző sajtok miként passzolnak egymással és a felkínált harapnivalókkal.

3. Számold ki, mennyi az elég

Típusonként kb. 4-5 dkg-mal érdemes számolni személyenként, ám ha három, esetleg négy féle sajtnál több kerül a sajttálra 3 dkg/fő is bőséges lehet, főleg, ha a sajt csak előétel, s a vacsora még várat magára.

4. Hőmérséklet

Hinnéd vagy sem, a hőmérséklet is összefüggésben áll a sajtok ízével. A túl hideg hőmérséklet esetén az ízek elnémulnak, sokszor élvezhetetlenné téve a remekművet. A túl meleg hőmérséklet során pedig akár szét is folyhatnak, esetleg ragadóssá, nyúlóssá válhatnak, ami szintén csökkenti a mókamércét. Az ideális hőmérséklet 18-21 °C között mozog, és a sajtokat érdemes fél órával (keményebb sajtok esetében akár egy órával is) fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, ha valóban a maga teljességükben szeretnétek élvezni az ízeket.

5. Kenyér - csak egyszerűen 

Ha tényleg a sajtot szeretnéd kihangsúlyozni, akkor a kenyérből (vagy egyéb ropogtatnivalókból is) érdemes natúr, fűszer nélküli típust választani. Ha van kedved és időd, elkészítheted házilag is, a vendégek biztosan értékelni fogják. Persze még rengeteg finomsággal feldobhatod a sajttálad, akár gyümölcsök, szalámik, lekvárok, méz is jól megférnek a sajtok mellett, ha úgy tartja kedved. 

forrás: Pinterest
forrás: Pinterest

6. A kés

Ha nem szeretnéd, hogy pl. a Camembert más sajtok ízével is keveredjen, érdemes külön késeket használni minden egyes sajthoz. Ez ráadásul egy olyan apróság, amitől hirtelen mindenki profi sajtfogyasztónak és szakértőnek tűnik. ;) 


+1: Ne feledkezz meg a borról...