A legendás Sajtműhely

A Gundel Étterem borospincéjében, Tóth Péter sajtmester
A Gundel Étterem borospincéjében, Tóth Péter sajtmester


Ismerd meg a Sajtműhely legendáját...

A Sajtműhely rengeteg kutatás, tanulás, tapasztalatszerzés után 2014-ben jött létre, s a véletlen úgy hozta, hogy éppen ez az épület - ahol a mai Sajtműhely is áll - igen hosszú időre visszatekintő múlttal büszkélkedhet. 

A minőségi ételek iránti elkötelezettségünk, és lelkesedésünk minduntalan töretlen, számos díjjal és elismeréssel jutalmazták sajtjainkat és termékeinket az elmúlt időszakban. A folyamatos tanulás és az ízek harmóniájának keresése már-már művészi szintre emeli a sajtkészítést.

Elismeréseink:
  • Hagyományok - Ízek - Régiók (HÍR) védjegy - Füstölt parenyica, Füzes gömölye sajtok, 2016
  • Hortobágyi Nemzeti Parki védjegy - Félkemény Parmezán-jellegű sajt, 2015
  • Ezüst minősítés - orda sajt - II. Magyar Sajtmustra, 2014

A Sajtműhely legendája

Legendárium


Poroszlón, a József Attila utca 1. számú telkén áll az egyes elemeiben még ma is ódon hangulatot árasztó épület, mely 1926-ban épült. Itt nyitotta meg kapuját a Füzes Sajtműhely, ahol a sajtkészítő mesterek két kezükkel, igaz szívvel, tiszta lélekkel készítik napról-napra, szorgalmas munkával a legválogatottabb, minden ízlést kielégítő sajtokat, sajtkülönlegességeket.

Különös hangulata van a teleknek, ahol a Füzes Sajtműhely áll. Szellem járta, legendák madarának szárnyával takart hely ez. Egykor nádfedeles, vályogból vert falú ház állott itt. Gazdája "Bandi betyár" néven maradt fenn a nép ajkán. Bandi betyár - becsületes nevét ma már senki sem tudja -, bandája élén vámolta a Hortobágyon átutazó gazdag urakat, zsíros kereskedőket. Pénzt, ékszert, paripát, s olykor még szépasszonyokat is raboltak tőlük. A pénzt szétosztották a szegények között, az ékszereket szeretőikre aggatták, a paripákat eladták, s árukat elmulatták. A szépasszonyokkal pedig zeneszóra ropták a táncot hajnalokig.

Egy viharos nyári napon Bandi betyár megállította a postakocsit a puszta közepén. Az utasok közt volt egy külországbeli mesterember is, akinél megsárgult papírtekercseket leltek az útonállók, melyeket a mester tíz körömmel védett. Elolvasni nem tudták, mivel idegen nyelven íródott, de azért magukkal vitték. Bandi betyár házának pincéje szolgált a rabolt kincsek rejtekhelyéül. Ide kerültek a külországbéli ember papírtekercsei is.

A betyárok előszeretettel fosztogatták az egri püspök borospincéit is, vesztükre. Vezérüket elfogták, tömlöcbe vetették, s ott is halt meg évek múltával. Emléke azonban legendává vált, s ködös hajnalokon még ma is látni vélik a Tisza mellett élők, amint lovával a Hortobágy irányából a hajdani rév felé poroszkál, hogy hazatérjen nádfedeles házába.

Az egykori betyártanya egyre csak romlott. a kincses pincét feltörték más zsiványok, de a papírtekercseket bőrtokostul ott hagyták. A pince idővel beomlott, a ház falait gaz verte fel. Baglyok és denevérek tanyája volt évtizedeken át.

1926-ban az egyházközség kántorlakást épített a telken. A pincében megtalálták a penészes bőrtokot a csodálatosan épen maradt, megsárgult papírtekercsekkel. A kántor, aki a plébánossal a vasárnap délutáni pipázás alkalmával franciául beszélgetett, mindkettejük nyelvgyakorlása érdekében, megállapította, hogy réges-régi sajtreceptek találhatók a papírokon. A receptek egy franciaországi kolostorban íródtak.

A derék kántor nyakába vette a világot, s meglátogatta a francia kolostort. A francia szerzetesek - hálából a visszaszolgáltatott értékes receptúrákért - megismertették vele a sajtkészítés fortélyát. Így kezdett el hazatérvén sajtot gyártani az egykori poroszlói kántor. Jól is jött a finom francia sajt a tüzes magyar borok mellé. Nem csak a kántor és a pap járt rá azonban a megújult pince új kincseire. Mesélik, hogy Bandi betyár szelleme is előszeretettel vizitálta a boroshordókat és a sajtérlelő polcokat. Mások szerint a borissza harangozó keze, azaz inkább örökké szomjas torka lehetett a ludas abban, hogy a pincébe mindig több bor került le, mint amennyi onnan visszajött. Ez utóbbi vélekedést látszik alátámasztani a plébániai krónika azon bejegyzése is, mely szerint Poroszlón olykor elmaradt a harangszó.

A Füzes Sajtműhely nagy tisztelettel adózik a helyi legendák szereplőinek: Bandi betyárnak, a derék kántornak, a borissza harangozónak és a szépasszonyoknak, kik e helyütt valaha megfordultak.

Tiszteletünket sajtjainkkal is szerettük volna kifejezni, ezért elkészítettük a "Bandi betyár kedvence" csípős, és a vörösborban érlelt "Harangozó kedvence" sajtot.

A füstölt parenyicát hajfonat alakúra formázzuk, emlékezvén a szépasszonyok hajviseletére. A krémsajttal töltött parenyica a derék kántor tömött dohányzacskójára hajazik.

Gyógyfüves sajtjainkba azon gyógyfüveket keverjük, melyekkel a derék kántor kúrálta a helybéliek nyavalyáit. Ezek a gyógynövények máig megtalálhatók a népi gyógyászat bizonyítottan gyógyhatású szerei között: a csalán, az útifű, a levendula, a kamilla, a zsálya. A fűszerszámos sajtokba azon fűszerszámok kerülnek, melyek a pusztai betyárok és pásztorok ételeit ízesítették: a majoránna, az oregánó, a bazsalikom.

A Füzes Sajtműhelyben 2014 óta készülnek sajtok Poroszlón.

Sajtos idézetek

Mert a sajt fontos.

"A kor nem számít, kivéve, ha sajt vagy."

Billie Burke

"Sajt - a tej halhatatlanság irányába történő szökkenése"

Clifton Paul Fadiman


"A Sajt legyen Veletek!"

                                    Tóth Péter